data publicării

03/03/2023

AUTOR

Costea Antoni

data publicării

03/03/2023

AUTOR

Costea Antoni

Timp de citire: 3:22 min

Adresa: Str. Napoca 8 A
15 puncte, 3 bonete acordate de prestigiosul ghid gastronomic Gault & Millau.


Singurul restaurant din România JRE.
Nenumărate premii ca cel mai bun restaurant din Cluj sau din țară.
Chef Roland Suciu, „Marii bucatari de maine”


Baracca reprezintă etalonul, fără echivoc. Cel mai bun restaurant din Cluj, fără doar
și poate, inspirând celelalte restaurante, indicându-le calea spre excelență. Este super
central, fără parcări, însă who cares? Lumea vine special din alte orașe și poate chiar din
alte țări să mănânce aici. Asta ar însemna în limbajul Michelin o stea, cel puțin.
Chef Roland Suciu a fost desemnat în anul 2019 de catre prestigiosul ghid gastronomic Gault & Millau printre cei mai buni 4 bucătari din
țară. Este magnific.


Să începem cu începutul. Am fost întâmpinați cum se cuvine, localul are prestanță
și clasă. Clientela formată din lume bună, deseori dintre persoane publice, validandu-i
astfel succesul. Menționez că servirea a fost la înălțime, iar pentru asta trebuie lăudați toți
cei implicați.


Am fost un grup de 4 persoane și am comandat pâine și unt, aperitive, fel principal
și desert. Cinstit, cum se cuvine! Am fi poftit și la un meniu de degustare pe care să îl
“sheruim”, însă nu s-a putut. Meniurile de degustare sunt accesibile doar dacă toți
comesenii își comandă câte unul, altfel, nu. Deci, dacă ești într-un grup și tu ești singurul
care își dorește meniul de degustare, iar ceilalți nu, îți pui pofta în cui.

Pâinea, cu maia de 5 ani, și untul casei
Pâinea gustoasă și super crocantă este așezată într-un coș, pe fân, iar untul cu trufe,
într-un quenelle perfect, cremos, de o finețe aparte, de îți vine „să îți dai cuțite”.:) Dar, ce
sa vezi? Cuțitul de unt este din lemn, frumos sculptat, evident acest amănunt contribuind
la gustul final. Un mic detaliu menit să facă diferența.


Aperitive
Tartar de pește (pește alb, castravete și hrean). Prezentarea, la cornet, te duce cu
gândul, automat, la înghețată. Însă, nu, nicidecum. Chiar este tartarul. În cornet regăsim
texturi diverse acoperite de crema de hrean. O aparitie, indeed! Însă, personal, nu prea am
simțit gustul. Era totul acolo, dar fara personalitate.


Texturi de cartofi (cartofi Râșca, gălbenuș de ou, trufe românești). Preparatul
emblemă este format dintr-un chips de cartof în formă de cilindru, super delicios, în care
erau ansamblate toate celelalte parți ale preparatului, printre care și gălbenușul de ou.
Deasupra, un mousse, o spumă de cartof peste care trufa se răzuiește live, de către ospătar, în momentul servirii. Frumos, bun, elegant, însa, în opinia mea, cu un vârf de sare în plus, totul ar fi fost genial.


Supa asiatică de pește (picantă) (pește alb, iarbă lămâioasă, lapte de cocos,
coriandru). Favorita mea, deși, parcă, aș fi preferat să văd, totuși, un borș în meniu.
Anyway, foarte mișto preparatul, deși deloc picant. Supa a fost turnată în farfurie la fața
locului, această tehnică dându-i dish-ului un plus de eleganță. Zic și aici că un strop de
lămâie/lime (aciditate) ar fi îmbunătățit preparatul considerabil.


Feluri principale
Piept de pui în crustă de hribi (pui românesc de fermă, polenta, ciuperci)
Pieptul a fost gătit ca la carte, sosul la fel. Polenta avea o consistență ușor neplăcută,
parcă era prea multă brânză în ea, dacă nu mă înșel, iar, împreună cu diversele chipsuri,
faine dealtfel, îi dădeau o textură ce ți se lipea, efectiv, de dinți. Și era și prea multă. Am
observat în jurul nostru rămășițe în mai multe farfurii.


Cotlet de mangaliță (texturi de varză, prune, sos de varză)
Mi s-a părut cel mai echilibrat preparat, pe gustul meu. A avut de toate și, deși,
poate, nu la fel de trufaș și arătos ca celelalte preparate, a avut gust, contrast de texturi și
arome, intensitate, echilibru.


La desert am servit tiramisul cu numarul 119.594.:) Un alt detaliu creativ, menit sa faca
diferenta. Bun, rau de tot. Si tarta de mere caramelizate cu mere din transilvania si crema
engleza la fel de buna. Exacte in gust, tehnici si prezentare. Dulci, dar nu foarte dulci.
Chiar pe gustul meu.
Restaurantul este modern și cu o prezentare de gală, totul e la superlativ. Vesela,
tacâmurile și paharele sunt faine tare. Creativitatea și precizia diverselor tehnici sunt ca
niciunde, însă, de data asta, gustul parcă a fost prea cuminte.
Îmi pare rău, Baracca but it is true. În altă ordine de idei, notorietatea ta ne obligă și pe
noi, clienții, sa fim tot mai pretențioși. Iartă-ne că ne-ai adus aici.
Una peste alta, am avut parte de o experiență culinară pentru care sunt extrem de
recunoscător. V-o recomand tuturor. It is a must, cum ar spune englezul!:)
Saru’ mâna pentru masă, mult prea bună și gustoasă.

Din aceeași categorie

Restaurante cu specific romanesc

Restaurante cu specific romanesc

Iată lista mea de restaurante cu specific romanesc. Le-am încercat, nu o dată, și livrează constant aceeași calitate, același gust și asta e mare lucru.  Poftesc deseori la o salata de vinete, o ciorba de burtă, o varză călită, un gulaș sau o tochitura cinstită,...

read more

M60, o cafenea de mare calibru

Nu sunt cafengiu deloc. Beau aproape zilnic cicoare. Deci, înțelegeți voi. 😊Chiar și așa, mi-a plăcut mult, mult de tot M60. Mi-au plăcut forfota, mirosul specific, energia locului, locul în sine, dar și mâncarea. Frumos tare!  Am luat micul dejun și, fiind...

Napoli

Sau locul de unde vine, probabil, cel mai cunoscut preparat din întreaga lume, pizza. Cum a ajuns atât de faimoasă această mancare considerată, la inceputuri, mâncarea săracilor?  Mai presus decât agitația, mizeria sau aglomerația acest oraș are două pasiuni...

read more

Kane, The New Romanian Cuisine

O părere provincială și doar atât. Kane merită mai multă sfară-n țara.Cei vizați, sesizați-vă, vă rog, și dați-i Cezarului ce-i al Cezarului. Oricare ar fi motivele, este evident pentru oricine le-a trecut pragul și le-a gustat preparatele, că fac mare cinste...

read more