data publicării

07/30/2023

AUTOR

Costea Antoni

data publicării

07/30/2023

AUTOR

Costea Antoni

De ce e bine să faci o școală de bucătari?

Timp de citire: 1:45 min

Fiindcă vei avea prilejul să dobândești o structură solidă, o bază pe care, mai apoi, vei putea construi mult mai ușor o carieră, așezând pe ea întreaga experiență pe care o vei obține prin muncă. Dar, doar dacă îți place să gătești. Dacă ai pasiunea asta.

Nu orice școală este bună, categoric, iar pentru aceasta vă pot da câteva sugestii pe care să le urmăriți atunci și dacă vă veți decide să urmați un institut culinar.

Aș începe cu tradiția și reputația. Aici fiind vorba nu numai de câți ani este instituția pe piață, de ce concepții și obiceiuri s-au statornicit în cadrul acesteia, ci și despre felul în care este cunoscut și apreciat în societate, nu neapărat prin prisma absolvenților. Într-adevăr, poate fi bună și o școală nou înființată, însă, dacă școala are o istorie îndelungată, iar părerea publică despre ea este favorabilă, putem fi siguri că aceasta se va strădui mai mult pentru a-și menține reputația și ne va fi mai la îndemână să ne informăm din mai multe surse.

Structura cursurilor. Ar trebui sa aibă o parte teoretică și o parte mult mai însemnată de practică. Mai ales prin practică o sa ajungi, într-un final, bucătar. Evident că teoria te va ajuta, însă în niciun caz nu vei reuși doar prin ea.

O structură sănătoasă de curs ar trebui să conțină neapărat: ustensilele și echipamentele din bucătărie, modul de organizare și circuitele din aceasta, regulile de igienă și măsurile de protecție a muncii, identificarea ingredientelor perisabile, deprinderea tehnicii de ascuțire a cuțitului, atât cu masatul, cât și pe piatră, învățarea tipurilor de tăieturi, emulsii stabile și instabile, supe bază, sosuri mamă, gustul și cum funcționează el, degustări, vizite la piață și producătorii locali, urmate, mai apoi, de preparate de pește, pui, vită, porc etc., porționarea și aranjarea mâncării pe farfurie. Un curs în care veți găti tot felul de preparate de pe întreg mapamondul fără nicio structură sau având una superficială, este o pierdere de bani și vreme, în opinia mea. Este internetul plin de rețete, poze și filmulețe. Nu de asta aveți nevoie, ci de dobândirea de tehnici prin care să puteți, mai apoi, să gătiți orice fel de rețetă.

Trainerul formator. Interesați-vă cine va fi Chef-ul vostru trainer! Este foarte important, mult mai important decât cei care predau teoria. Cautați-l pe Instagram, pe Facebook, Google etc. sau informați-vă de la absolvenți despre calitățile acestuia. Vă regăsiți în ceea ce postează, în locurile în care lucrează, în preparatele pe care le postează? Absolvenții dau referințe bune? Foarte bine, mergeți pe „mâna” acestuia. Daca nu, nu merită, din nou.

Faceți o vizită la școală înainte să vă înscrieți! Rugați-i să vă arate bucătăria și dotarile ei. Este ce trebuie?

Cu un strop de research te poți asigura că urmezi „calea cea dreaptă” și banii tăi sunt cheltuiți așa cum trebuie.

Sunt și persoane care au ajuns bucătari, și buni de tot, fără școală. Nu este un must, dar majoritatea bucătarilor din branșă, atât cei care au urmat niște cursuri de perfecționare, cât și ceilalți, recomandă școlile culinare. Ajută mult educația asta, domnule, mai ales cand o ai!:)

Din aceeași categorie

Biblioteca bucătarului

Biblioteca bucătarului

Timp de citire: 1:25 min Vă prezint 10 cărți despre gastronomie pe care eu le recomand cu încredere. Încep cu cărțile despre rețetele și gusturile din trecutul părinților și bunicilor noștri. Consider că rețetele și gusturile cu care am crescut ar trebui să fie...

read more

Povestea “Gradinii cu zestre”

Timp de citire: 2 min Povestea „Grădinii cu zestre” a început, desigur, odată cu noi. Abia ce ne logodiserăm și ne imaginam că vom avea o nuntă undeva în mijlocul naturii, în liniște, fără pretențiile și tam-tam-ul evenimentelor clasice, unde să putem face lucrurile...

Târgul de vechituri Oser sau Grădina Domnului

Nu am reușit să aflu când a fost înființat Târgul de vechituri Oser, deși am tot încercat să gasesc ceva în sensul ăsta, nimic însă. Cu siguranță totul s-a petrecut înainte de 2000. Zic asta, deoarece în 2003, când am ajuns eu în Cluj la facultate, el vuia deja.Este...

read more

La o cafea cu Sebbaa

Timp de citire: 1:30 min Salut, mă numesc Mârzan Sebastian, născut și crescut în Fălticeni, județul Suceava, dar, pentru a evolua pe plan prefesional, mutat la Cluj. Păi, să începem cu pasiunea mea pentru bar - a venit chiar de la sora mea, fost barman și manager al...

read more