data publicării

01/13/2023

AUTOR

Costea Antoni

data publicării

01/13/2023

AUTOR

Costea Antoni

La o cafea cu Sebbaa

Timp de citire: 1:30 min

Salut, mă numesc Mârzan Sebastian, născut și crescut în Fălticeni, județul Suceava, dar, pentru a evolua pe plan prefesional, mutat la Cluj.


Păi, să începem cu pasiunea mea pentru bar – a venit chiar de la sora mea, fost barman și manager al mai multor restaurante din Cluj. Ea mi-a insuflat ”savoarea” de a sta în spatele tejghelei. De când eram copil mă uitam de pe marginea barului cum făcea cocktail-uri și tot felul de cafele, deși nu-i înțelegeam prea bine acțiunile și satisfacția cu care servea clienții, dar din momentul acela mi-am spus că vreau să ajung barman și să fiu ca ea. Deci, putem spune că ea m-a orientat spre această frumoasă meserie și, într-un fel, este mentorul meu.

Au trecut anii, am terminat liceul și am zis: ”gata, eu trebuie sa ajung barman”, dar, din păcate, nu este chiar așa de ușor. Mi-a luat destul de mult timp să învăț să fac cocktail-uri, am spart foarte multe pahare de cand profesez în domeniul acesta, dar prin dedicare, pasiune și perseverență în muncă, am ajuns să pot spune că știu majoritatea lucrurilor dintr-un bar.

Din anul 2022 mi-am propus să încerc altceva, ceva ce făcusem și eu în bar, dar nu la un nivel de ”artă”, cum îmi place mie să spun. Pentru a putea evolua m-am mutat în Cluj, încurajat de sora mea, care mi-a zis că aici o să-mi fie mai greu decât în Suceava, dar că sigur o să mă descurc, că ea are încredere în mine și că o să fie totul bine.

Și uite-asa am ajuns barista. La început eram praf, dar ușor, ușor, am învățat tot ce ține de cafea. De la originile cafelelor, gramajul si timpul adecvat prepararii lor, cum se face corect un espresso sau o crema de lapte, ce este batch brew sau V60, pana la “arta” din latte art.


Am onoarea să lucrez în prezent la cafeneaua din interiorul Sediului Central al Băncii Transilvania, alături de un coleg minunat și cel care m-a introdus în lumea minunată a cafelei. Aici am avut parte de experiențe de neuitat, datorate în egală măsură colegilor, trainerilor, șefilor și clienților.


În concluzie, barmanii și barista sunt niște oameni care se joacă cu gusturile, culorile si înfrumusețarea unei băuturi. Eu apreciez din ce în ce mai mult această comunitate, care se dezvoltă continuu în România, inclusiv organizând cursuri și concursuri.
Și acum, replica mea preferata: ”Îți fac un cofei?” 🙂

Din aceeași categorie

De ce e bine să faci o școală de bucătari?

Timp de citire: 1:45 min Fiindcă vei avea prilejul să dobândești o structură solidă, o bază pe care, mai apoi, vei putea construi mult mai ușor o carieră, așezând pe ea întreaga experiență pe care o vei obține prin muncă. Dar, doar dacă îți place să gătești. Dacă ai...

read more

Biblioteca bucătarului

Timp de citire: 1:25 min Vă prezint 10 cărți despre gastronomie pe care eu le recomand cu încredere. Încep cu cărțile despre rețetele și gusturile din trecutul părinților și bunicilor noștri. Consider că rețetele și gusturile cu care am crescut ar trebui să fie...

Povestea “Gradinii cu zestre”

Timp de citire: 2 min Povestea „Grădinii cu zestre” a început, desigur, odată cu noi. Abia ce ne logodiserăm și ne imaginam că vom avea o nuntă undeva în mijlocul naturii, în liniște, fără pretențiile și tam-tam-ul evenimentelor clasice, unde să putem face lucrurile...

read more

Târgul de vechituri Oser sau Grădina Domnului

Nu am reușit să aflu când a fost înființat Târgul de vechituri Oser, deși am tot încercat să gasesc ceva în sensul ăsta, nimic însă. Cu siguranță totul s-a petrecut înainte de 2000. Zic asta, deoarece în 2003, când am ajuns eu în Cluj la facultate, el vuia deja.Este...

read more