data publicării

12/16/2022

AUTOR

Costea Antoni

data publicării

12/16/2022

AUTOR

Costea Antoni

Mititei de Someseni

Timp de citire: 1 min

Povestea mititeilor de Someșeni,unul dintre cele mai cunoscute produse locale de pe la noi
Mititeii de Someșeni (numele unui cartier al Clujului) s-au „născut” oficial în 2005,
când producătorul lor, firma clujeană Carmic, a înregistrat marca la Oficiul de Stat pentru
Invențîi și Mărci.
Însă totul a început mult mai de timpuriu, cu aproximativ 15 ani în urmă, când
Mircea, bucătar al hotelului Napoca la acea vreme, a transformat mititeii dintro pasiune de
weekend întro obsesie în adevăratul sens al cuvântului, primul pas spre business-ul de
succes din prezent.
Nici nu-i de mirare. Generația mea și cele dinaintea „erei” mele:) nu ieșeau la
restaurant, ci, eventual, la o ciorbă de burtă, niște mici și câteva beri. Așa era pe atunci. La
care se adăugau ieșirile la iarbă verde, de 1 mai, 23 august, Paște, etc, unde grătarele erau
pline, ce să vezi, tot de… mici. Exact!
Bineînțeles, toți micii aveau un singur gust, fiind preparați după o singură rețetă, iar
baza nu provenea din carnea de cea mai bună calitate.
În acest „deșert” culinar inovativul Mircea a îmbunătățit rețeta și a folosit
ingrediente de calitate, succesul fiindu-i asigurat. Apoi, de la idee la bani (că în celebra
carte scrisă de Napoleon Hill) a fost nevoie doar de un singur pas.:) Acest singur pas, mai
precis, fiind un amestec de: muncă, perseverență, implicare, angajament, tocat mărunt, mai apoi, până la cel mai mic detaliu, condimentat cu multă pasiune.
Iuliana, soția lui, se ocupă de tot ce înseamnă partea administrativă în firmă, făcând
toată afacerea împreună, așa cum îi șade bine unei familii.
Iată cum, din 91, mititeii de Someșeni rup gura târgului de vechituri Oser, târgului
de mașini Gilau și aproape tuturor grătarelor din Cluj. Pe lângă micii deja faimoși,
„pizdulici”, ceafă și cârnați la grătar, Carmic deține acum câteva magazine de prezentare
unde vinde o gamă mult mai largă de produse, marcă proprie.
Secretul “celor mici”, conform propriilor lor destăinuiri: ingrediente naturale și
proporția cărnurilor din amestec. Acesta fiind doar o parte din secret, bineînțeles, altfel,
dacă ar dezvălui totul, nu ar mai fi secret, nu?:)

Din aceeași categorie

Brutăria Claudia

Brutăria Claudia

Timp de citire: 1min Sunt locurile alea care îți creează o senzație aparte de cum le treci pragul… știți despre ce vorbesc?Brutăria Claudia, Alac sunt exemplele perfecte.Odată ce ești înăuntru simți mirosul ăla de pâine coaptă, proaspăt scoasă din cuptor.O știu pe...

read more

La Prăvălie

Timp de citire: 1 min Povestea „La Prăvălie” a început în anul 2021, printr-o simplă coincidență. Lucrând în domeniul HoReCa, două familii de mici-antreprenori, ne-am trezit cu un spațiu comercial pe care trebuia fie să îl subînchiriem, fie să extindem cafeneaua pe...

Dr.Kombu

În 2014 am auzit prima dată despre Kombucha de la niște prieteni de familie, care ne-au adus cultura de Kombucha acasă și pentru prima dată am adoptat o astfel de cultură consumând ceaiul fermentat de ea.Ulterior, la noi în casă am adaptat de câteva ori rețeta până a...

read more

USAMV Cluj – Statiune Didactica Experimentala Ferma Cojocna

Timp de citire: 3:30 min Staţiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna din cadrul USAMV Cluj-Napoca este situată în comuna Cojocna, la aproximativ 25 de kilometri de oraș. SDE se întinde pe o suprafaţă de 667 hectare, unde, pe lângă producția de material vegetal...

read more