data publicării

08/20/2023

AUTOR

Costea Antoni

data publicării

08/20/2023

AUTOR

Costea Antoni

Restaurante cu specific romanesc

Iată lista mea de restaurante cu specific romanesc. Le-am încercat, nu o dată, și livrează constant aceeași calitate, același gust și asta e mare lucru. 

Poftesc deseori la o salata de vinete, o ciorba de burtă, o varză călită, un gulaș sau o tochitura cinstită, recunosc. Gustul copilăriei își face mendrele și mă poartă “acasă”, acolo unde gustul de atunci mi-a rămas, și acum, la fel de familiar. 

Nu am încercat toate restaurantele tradiționale din Cluj-Napoca, însă din cele apreciate recomand cu căldura focului de odinioară, cele trei: Zama, Roata si Vărzaria. 

Originalitatea restaurantului La Zama a fost superb completată de către ilustrul Mircea Groza. Și, cum omul sfințește locul, se cam vede în orice fărâmă. De la denumiri, la prezentare și gust, maestrul și-a arătat talentul de arheolog culinar. 

Roata și Vărzaria au tradiția anilor. Sunt originare, românești și pline de povești, cu gust, bineînțeles.

Uzina de mici este un super concept, care se află pe lista mea. Aici se pot servi doar mititei, ouă ochiuri, cartofi prăjiți, ciorbă de burtă și salam de biscuiți. Melancolic, exact ca în vremurile când nu aveam posibilitățile de astăzi, dar, parcă nu conta mai deloc.

Și, bineînțeles, recomand mititeii de Someșeni de la Oser. Este o chestiune care trebuie rezolvată, neapărat, într-o zi de sâmbătă.

Pe lista mea mai sunt Casa Maramureșeană, Valachia, Casa veche și Best Grill, un garaj mai mult decât un restaurant unde se gătește atât de bine, încât tot mai mulți oameni sunt vrajiți de farmecele locului și, bineînțeles, a mâncării. Vorbește lumea!

Voi de unde mâncați românește?

Din aceeași categorie

M60, o cafenea de mare calibru

M60, o cafenea de mare calibru

Nu sunt cafengiu deloc. Beau aproape zilnic cicoare. Deci, înțelegeți voi. 😊Chiar și așa, mi-a plăcut mult, mult de tot M60. Mi-au plăcut forfota, mirosul specific, energia locului, locul în sine, dar și mâncarea. Frumos tare!  Am luat micul dejun și, fiind...

read more

Napoli

Sau locul de unde vine, probabil, cel mai cunoscut preparat din întreaga lume, pizza. Cum a ajuns atât de faimoasă această mancare considerată, la inceputuri, mâncarea săracilor?  Mai presus decât agitația, mizeria sau aglomerația acest oraș are două pasiuni...

Kane, The New Romanian Cuisine

O părere provincială și doar atât. Kane merită mai multă sfară-n țara.Cei vizați, sesizați-vă, vă rog, și dați-i Cezarului ce-i al Cezarului. Oricare ar fi motivele, este evident pentru oricine le-a trecut pragul și le-a gustat preparatele, că fac mare cinste...

read more

Cipru, traditie si gust. Tony´s Taverna, Ayia Napa

Cipru reprezintă începutul călătoriei mele în lumea gastronomiei. Aici, cu mulți ani în urmă, am lucrat prima dată într-un hotel de 5 stele ca ajutor de bucătar. Și tot aici am prins gustul acestei frumoase meserii. Ciprioții sunt mândri și pasionali atunci când...

read more