data publicării

01/31/2023

AUTOR

Costea Antoni

data publicării

01/31/2023

AUTOR

Costea Antoni

Timp de citire: 3 min

Adresa: Calea Turzii, nr. 160.
Clasificare conform prestigiosului ghid Gault&Maillau: 11 bonete din 20.
Chef: Alex Strugari.
Capacitate: 110 locuri, iar terasa dispune de alte 100 scaune.
E duminică, 15 Ianuarie 2023. În urma unei rezervări telefonice, am ajuns la Restaurantul ROD, dor de origini românești, aici unde poveștile au gust, iar amintirile sunt de neuitat.
Locația nu este centrală, după cum am menționat mai sus, dar are o parcare generoasă, este cool, modernă și poate fi în centrul atenției oricând. La amplasare mă refer, nu la parcare, evident.:))
Personal prefer localurile mai micuțe, mai cozy, însă, let´s face it, cu siguranță nu aș fi – prins masa cu rezevare în aceeași zi, în condițiile unui astfel de spațiu restrâns. Ceea ce ar fi fost frustrant, din proprie experiență zic.
Gusturi românești sunt prezentate într-un meniu super mișto, cu denumiri de odinioară, însă cu o prezentare a lor pe farfurie adusă la standardele actuale. Adică, plating frumos, elegant, așa cum ne place. Vă spun imediat, mai pe îndelete.
M-am bucurat să văd destul de multă lume, ceea ce înseamnă că se poate. Trebuie doar să faci ceea ce trebuie făcut.:)
Haideți să poftim la masă!
Am servit la antreuri din categoria “De obârșie”:
Tartar din mușchiuleț de vită românesc de pe meleaguri bistrițene, afumat cu lemn de prun, gălbenuș de ou confiat și pâine prăjită
-foarte, dar foarte bun. Prezentare simplă, dar gust – complex. Cremos de numa-numa, gustos – la fel.
Ar mai fi mers puțină pâine, ceea ce m-a dus automat cu gândul la faptul că nu am primit coșul cu pâine și untul casei. Nu știu de ce am gândit așa, pentru că nu e ca și cum ni se cuvine în fiece restaurant, dar asta am gândit. Ca să nu mai zic de următorul gând cu amuse bouche. Poate, pentru că reputația restaurantului a impus standarde ridicate așteptărilor mele.
Parfait din ficat de pui glazurat cu fructe de pădure, pâine prăjită
-aici prezentarea și-a spus cuvântul. Parfaitul ascuns sub un gel de fructe de pădure, viu colorat, mantie menită să îl domolească, ca, mai apoi, prin consistența și aroma lui să stăpânească toate simțurile. Dovleacul murat, tăieturile de ridichi și nasturtium (aromă de muștar, notă de hrean) dau nota finală, nota 10.
Crema de porumb cu ou poșat, floricele de porumb, porumb murat
-preparatul meu favorit; crema de porumb – fină, având în centrul prezentării un ou poșat la 63 de grade. Un film bun de tot, din care floricelele de porumb nu aveau cum să lipsească, oferind textură preparatului. Porumbul murat asigură finalul fericit al unei love story.
Feluri principale
Bucate vânjoase,

Papricaș cu piept de pui și mămăliguță
-ce tehnică pentru formele mămăliguței umplute și pentru tăierea și gătirea pieptului de pui! Alt nivel! Frumoasă interpretarea acestui preparat cu o puternică tradiție! Oui chef!
Cotlet de berbecuț tăvălit în ierburi aromate, cu sos de prune uscate și piure de năut
-gust bun, nu zic, însă personal nu am înțeles foarte bine dacă piureul de năut era mai degrabă un hummus, rece? Și sosul – de prune uscate? Oricum, cotletele de berbecuț tăvălite în ierburile aromate, viu colorate, au fost gătite corect. Într-un final avem 3 elemente care se înțeleg bine.
Chiftea de vită, gătită la Josper, pe jar, în pâine făcută pe loc în cuptor pe lemne, sos tartar și sos bbq, brânza cheddar, ceapă caramelizată
-am dedus din descriere că este vorba despre burger și nu m-am înșelat deloc. Un burger „mai bun” cu sosurile ce „trăbă”, care m-a bucurat din plin.
Obrăjori de vită, piure de dovleac, sos de vin roșu cu coajă de portocală, dovleac murat
obrăjorii – gătiți corect, piureul de dovleac – perfecțiune; sosul putea fi, în opinia mea, mai intens ca să dea mai multă forță întregului preparat.
Ochiii mei de soacră au văzut farfuria ușor ciobită. Evident, se mai întâmplă. Râde ciob de oală spartă!:)
Macaroane cu brânză
-aici mi-au plăcut foarte mult și prezentarea, deși simplă, dar și gustul. Pastele gătite perfect, cu sosul super cremos, au fost acoperite de un chips (cerc) din parmezan, textura crocantă jucându-și foarte bine rolul.
Very well done chef!
Zalbe și mărgele
Deserturi,

Măr și caramel, bezea, mere coapte, spumă de alune caramelizate, caramel
-just pretty, însă tot ce urmeaza este uau: nebunie de texturi și arome. Spuma divină acoperă merele coapte și caramelul, dar nu și la gust, iar nucile sunt presărate peste bezea.
Lapte de pasăre, mousse vanilie, sos vanilie, chips de lapte, ciocolată de casă albă, coulis de coacăze roșii
-când visez la un desert pe care mi-ar plăcea să îl fac, visez la așa ceva. Are istoria desertului din caietul de prăjituri al oricărei gospodine, însă prezentarea este din altă dimensiune. Reinterpretarea face cinste. Contraste de gusturi, texturi, tot ce trebuie! Chips de lapte?? Uauuu!
Amandină, blat pufos cu cacao, caramel cu ciocolată, cremă fină de ciocolată neagră, ciocolată de casă, sirop cald cu rom
-good looking, blat pufos ca în descriere, amețit de siropul de casă cald, însă personal, cu tot respectul pentru patisera extrem de talentată, aș reduce cantitatea cremei fine din ciocolata neagră, astfel încât caramelul de ciocolată să se simtă mai intens. Ciocolata de casă e la ea acasă.
Cam atat pe ziua de azi. Aaaa, era să uit. Au și pizzaaaa, care se face live în cuptor cu lemne, asta în caz că poftești la ceva mai „casual”.
O experiență culinară desăvârșită, „de neuitat”, ce mă face să adaug ROD-ul pe lista mea scurtă de restaurante din Cluj.

Săru-mâna pentru masă, mult prea bună și gustoasă!

Din aceeași categorie

Restaurante cu specific romanesc

Restaurante cu specific romanesc

Iată lista mea de restaurante cu specific romanesc. Le-am încercat, nu o dată, și livrează constant aceeași calitate, același gust și asta e mare lucru.  Poftesc deseori la o salata de vinete, o ciorba de burtă, o varză călită, un gulaș sau o tochitura cinstită,...

read more

M60, o cafenea de mare calibru

Nu sunt cafengiu deloc. Beau aproape zilnic cicoare. Deci, înțelegeți voi. 😊Chiar și așa, mi-a plăcut mult, mult de tot M60. Mi-au plăcut forfota, mirosul specific, energia locului, locul în sine, dar și mâncarea. Frumos tare!  Am luat micul dejun și, fiind...

Napoli

Sau locul de unde vine, probabil, cel mai cunoscut preparat din întreaga lume, pizza. Cum a ajuns atât de faimoasă această mancare considerată, la inceputuri, mâncarea săracilor?  Mai presus decât agitația, mizeria sau aglomerația acest oraș are două pasiuni...

read more

Kane, The New Romanian Cuisine

O părere provincială și doar atât. Kane merită mai multă sfară-n țara.Cei vizați, sesizați-vă, vă rog, și dați-i Cezarului ce-i al Cezarului. Oricare ar fi motivele, este evident pentru oricine le-a trecut pragul și le-a gustat preparatele, că fac mare cinste...

read more