Timp de citire: 1 min
Numele, vârsta, și locul unde ai crescut?
Silviu Constantin Chelaru, născut în Lupeni, jud HD, am copilărit și crescut în Uricani. Am ajuns la 35 de ani fără să realizez.
Mirosul si gustul copilariei?
Clasicul vremurilor respective, cred că inconfundabilul miros de oase garf afumate, ceapă călită, rântaș și cartofi fierți.
Ce nu pot să îmi scot din minte este gustul de untură pe pâine cu ceapă deasupra și sare grunjoasă, salata de vinete cu maioneză care dura cât erau vara si toamna de lungi, salata de cartofi cu ou, ceapă si maioneză. Am o plăcere si dragoste aparte pentru orice se poate consuma cu ceapă crudă 🙂.
Cine gătea/ gătește cel mai bine din familia ta?
Am avut noroc să cresc cu mâncare foarte gustoasă, având rude din partea mamei mele-unguri, iar din partea tatalui-moldoveni.
Ciorbe și tocănițe de vis, mezeluri de iarnă impecabile.
Acum, la ora actuală, după ce am învățat „cu ce se mănâncă” bucataria 🙂, nu mi-ar fi frică să „mă bag” cu ele în bucătărie 🤣.
Dacă nu ai fi ajuns bucătar ce ai fi fost?
Lucrez de la 15 ani și am văzut șantiere noroioase, ateliere de prelucrare și birouri comode. Așa m-a prins și a „intrat” în mine meseria asta, încât imi este greu să mă gâandesc la altceva.
Ce știu sigur e că dacă ar fi să fie altceva, aș fi extrem de bun și acolo și, probabil, ar fi tot o meserie cu implicare fizică si manuală.
Ce i-ai spune cuiva care se gândește să devină bucătar și e la început de drum?
Aici am să fiu scurt: Să aibă răbdare, să acorde atenție detaliilor și să tacă din gură.
Ciorba preferată?
Un borș cu legume și carne de vită, cu multe frunze de leuștean și pătrunjel.
Restaurantul tău favorit din Cluj, din România, din lume?
Nu am un restaurant preferat la noi în țară și nici în afară. Nu m-am gândit încă la un all time favorit, când mă hotărăsc te anunț ☝🏻.
Mentorul tău?
Ca să-mi fie mentor(i) ar fi trebuit să stau pe lângă el sau ei, ceea ce nu s a întâmplat. Îmi place mult de tot de MPW și cred ca asta nu se datorează doar faptului că este bucătarul care este, ci felului lui de a fi. Nu mă topesc după om, dar cum este încă în viață, poate reușesc să trec măcar o dată pe lângă el, pe undeva.
Omletă sau ouă ochiuri?
Ouă ochiuri, fără să mă intereseze dacă le prăjesc mai tare sau nu. Fără pâine, doar cu bacon sau ceva mezel crud afumat.
Fost jurat Master Chef, owner al unuia dintre cele mai apreciate restaurante din tara și unul dintre cei mai tehnici și disciplinați din branșă.
Ăsta era scenariul inainte de toate?
“Cele mai apreciate restaurante din tara” multumesc! Ca de la bucătar la bucătar apreciez remarca.
Nu a fost nici un scenariu niciodată, am făcut lucrurile așa cum au venit și cum am știut și putut eu mai bine, sau rău în unele cazuri. Am ales o meserie care nu ține numai de pus frumos în farfurie și zâmbit oamenilor. Aici aș putea să stau cu tine la o cutie de vin sau două (vreo 12 sticle) și să dau din gură, să arunc afară din suflet tot ce am văzut, auzit, făcut și învățat. Am noroc și ceva ce mă tot trage înainte.
Unde te vezi in următorii 10 ani?:)
În 10 ani sper să fiu împăcat cu meseria asta și să îmi văd de viață 🙂.
Multumesc, Chef !