Timp de citire: 3:30 min
Staţiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna din cadrul USAMV Cluj-Napoca este situată în comuna Cojocna, la aproximativ 25 de kilometri de oraș. SDE se întinde pe o suprafaţă de 667 hectare, unde, pe lângă producția de material vegetal (porumb siloz, porumb boabe, triticale, floarea-soarelui, lucernă, lot experimental de soia bio și iarbă cultivată), există și fermele de vaci, porci, oi și găini, iar produsele obținute sunt valorificate prin vânzare directă la nivel local.
Din anul 2018 s-a trecut la conversia terenurilor pentru cultura bio-ecologică. În prezent, s-a obținut acreditare BIO pentru produsele lactate obținute în unitatea de procesare lapte, producția de lapte crud, producția de grâu și porumb, iar în conversie se află cultura de floarea-soarelui, pentru producția de ulei presat la rece.
Totodată, din producția vegetală a stațiunii se asigură hrana animalelor aflate în patrimoniul fermei, mai ales pe timpul verii, când bovinele de lapte sunt furajate cu ”furaj verde” – lucernă și iarbă.
O componentă extrem de importantă a activităților Stațiunii Didactice și Experimentale Ferma Cojocna este și cea didactică. Sute de studenți își desfășoară în fermă practica de specialitate, în special studenți de la Facultățile de Agricultură, Medicină Veterinară și Zootehnie și Biotehnologii. Ferma dispune de toate facilitățile necesare pentru cazarea și masa studenților aflați în practică. Cazarea are loc într-un cămin recent renovat, în apartamente formate din cameră de dormit cu două rânduri de paturi supraetajate (4 locuri), baie, bucătărie/ chicinetă proprie, zonă de servire mic dejun/prânz/cină.
Lucrările practice ale studenților în Ferma Cojocna cuprind numeroase activități, care vizează tehnologii de creștere a animalelor – furajare animale mari, alăptare viței, chiropodie (toaletare ongloane), precum și participarea la însămânțări, fătarea vițeilor și a purceilor, ecornări (tăierea/scoaterea coarnelor), tratamente și diagnostic animale, curățenie în adăposturile animalelor, castrări purcei, sortatul ouălor.
Ferme animale
Stațiunea Didactică Experimentală Ferma Cojocna are în patrimoniu efective de mii de animale: bovine, suine, ovine și găini ouătoare.
Bovine: efectiv de 312 animale din rasele Bălțată românească, Montbeliard, Bălțată românească cu negru, Brună; alte 9 bovine din rasa Sură de stepă, crescute pe pășune;
Suine: efectiv de 294 animale din rasa PIC și 186 din rasa Mangalița;
Găini ouătoare: efectiv de 11.230 din rasa Isa Brown;
Ovine: efectiv de 630 animale din rasele Merinos de Cluj și Țigaie.
Dotări fermă
Ferma Cojocna beneficiază de dotări moderne, adaptate la cerințele producției și la bunăstarea animalelor: sală de muls automată cu 12×2 posturi, tip brăduț (marca Afi Farm); vidanjă cu discuri pentru injectat purin (gunoi de grajd) în sol, cu grad de poluare aproape de 0; adăposturi refăcute și adaptate pentru găini ouătoare, cu tehnologie de ultimă generație tip Big Douchmann; prășitoare cu cameră pentru porumb și floarea-soarelui.
Unitatea de procesare a laptelui prin pasteurizare și închegare
Laptele provenit de la efectivele de bovine și ovine este procesat în cadrul fermei, în conformitate cu tipologia unei fabrici de procesare, dar la o scară mai mică a parametrilor, cu autorizație de tip Centru independent de prelucrare lapte. Capacitatea de producție este de 1.000 litri/oră. În prezent, producția se desfășoară în funcție de comenzile primite, în monoblocuri de producție de 2 ori/săptămână, împărțite pe șarje uniforme de câte 500 litri/sortiment brânză și minimum 300 litri pentru laptele consum.
În medie, o zi de producție este formată din procesarea a 1.300-1.500 litri lapte, care sunt repartizați astfel: 300 l lapte consum, 100 l sana, 500 l pentru telemea (rezultă circa 60 kg telemea) și 500 l pentru caș (rezultă circa 50 kg). Produsele rezultate au termen de valabilitate relativ scurt, datorita rețetelor fără aditivi și fără conservanți.
Ulterior, produsele ajung spre vânzare în magazinele USAMV Cluj-Napoca sau ale partenerilor. Ferma își permite și achiziții de lapte de la terți, cu condiția ca procesarea laptelui să cuprindă operațiunea tehnologică de pasteurizare a laptelui (indiferent de sortimentul de produs rezultat), astfel încât să respecte procedurile de comercalizare în magazine de desfacere cu amănuntul.
Scheme tehnologice ale produselor
Produsele provenite de la Ferma Cojocna sunt realizate din lapte integral, din care nu este extrasă grăsimea pentru producția de unt și smântână, astfel că valoarea nutrițională este crescută.
- SANA
Control parametri fizico-chimici lapte – Recepție cantitativă lapte – Pasteurizare lapte 85 gr C – Omogenizare (spargerea globulelor de grăsime în toată masa laptelui) – Răcire lapte până la 28 gr C și inoculare culturi lactice pentru fermentare – Îmbuteliere sana în recipienti de 0,5 L – Termostatare 12 ore la 28-30 gr C – Răcire 2-8 gr C – Etichetare – Depozitare – Livrare către magazine. - LAPTE IMBUTELIAT
Control parametri fizico-chimici lapte – Recepție cantitativă lapte- Pasteurizare lapte 85 gr C – Omogenizare (spargerea globulelor de grăsime în toată masa laptelui) – Răcire lapte până la 2-4 gr C – Îmbuteliere în recipienti de 1 L – Etichetare – Răcire 2-4 gr C – Depozitare- Livrare către magazine. - TELEMEA DE VACA
Control parametri fizico-chimici lapte – Recepție cantitativă lapte – Pasteurizare lapte 75 gr C – Inoculare culturi lactice selcționate și cheag- Închegare – Tăiere I și II cuagul – Așezare în crintă – Presare 4-8 ore – Saramurare – Zvântare calupuri telemea – Ambalare – Etichetare – Depozitar e- Livrare către magazine. - CAȘ DE VACĂ ȘI CAȘ DE OAIE
Control parametri fizico-chimici lapte – Recepție cantitativă lapte- Pasteurizare lapte 75 gr C – Inoculare culturi lactice selcționate și cheag – Închegare – Tăiere I și II cuagul – Așezare în forme – Presare 16 ore – Zvântare calupuri caș 3-5 zile – Ambalare – Etichetare – Depozitare- Livrare către magazine. - BRANZĂ BURDUF
Tocare caș și bașchiu – Malaxare – Sărare – Umplere în ambalaj – Etichetare -Depozitare- Livrare către magazine.
Produsele prezentate mai sus le puteti comercializa din magazinele lor de desfacere Gourmeticus Academicum.